FILM ROBOT V CELJSKI BOLNIŠNICI

12Robotska_kirurgija_BC

ROBOTSKO ASISTIRANA ODSTRANITEV ZA RAKOM OBOLELE PROSTATE

davincicelje4e

Zavarovanci ZZZS do najsodobnejše tehnologije v Splošni bolnišnici Celje
V Splošni bprostata_250olnišnici Celje smo leta 2010 prvi in za zdaj edini v Sloveniji v svojo dejavnost uvedli robotski sistem da Vinci. Uporabljamo ga za urološke operativne posege, povečini za radikalne odstranitve za rakom obolele prostate. Na tem področju dosegamo dobre uspehe in zdravimo bolnike iz vse Slovenije. V petih letih smo z robotskim sistemom opravili več kot 1.000 operativnih posegov. V letu 2014 je z robotskim sistemom začela operirati tudi ekipa oddelka za splošno in abdominalno kirurgijo, ki z njim izvaja operativno zdravljenje debelega črevesa in danke.

Robotsko asistirana kirurgija
Robotski sistemi so danes tehndavincicelje3ološko dovršena orodja, ki so nam v pomoč na številnih področjih. Že več kot deset let imajo svoje mesto tudi v medicini. Robotski sistem da Vinci, ki so ga razvili Američani, se uporablja v operativnem zdravljenju. Robotskega sistema ni mogoče sprogramirati, da bi sam izvedel določeno delo ali postopek, prav tako sam ne more voditi kirurških inštrumentov. Je pa učinkovito orodje, ki prinaša pomembne prednosti tako za bolnika kot za kirurga. Prednosti robotskega sistema da Vinci so za kirurga vsekakor v tem, da je slika, ki jo vidi v kirurški konzoli tridimenzionalna in desetkrat povečana. Ker ima robot vgrajen še filter, ki odpravi tremor rok, je gibanje inštrumentov izredno natančno. Konstruktorji so pri načrtovanju inštrumentov sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se inštrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka. Vse našteto tako kirurgu omogoča izredno natančno izpeljavo operacije oz. natančnejšo radikalno odstranitev rakave prostate z največjo možno ohranitvijo zdravih okolnih tkiv. Najpomembnejše pa so seveda prednosti, ki jih metoda prinaša bolnikom. Ker prostata leži pod mehurjem, globoko v mali medenici, je pri odstranitvi rakave prostate na klasični način, potrebna operativna rana od popka do sramne kosti, skozi katero kirurg dostopa do prostate. Pri robotsko asistirani odstranitvi prostate pa se inštrumenti in kamera v telo uvedejo skozi pet majhnih vhodnih rezov. Takšen operativni poseg za bolnika pomeni manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, krajše bivanje v bolnišnici, hitrejšo vrnitev v normalno aktivnost ter boljše ali vsaj enake rezultate zdravljenja, kot se dosegajo z drugimi operativnimi metodami. Zato se robotsko asistirana metoda odstranitve za rakom obolele prostate v svetu čedalje bolj uveljavlja in prevzema prednost pred klasično metodo in laparoskopsko metodo.
Robotsko asistirane odstranitve za rakom obolele prostate v Splošni bolnišnici Celje
Od maja 2010 do konca septembra 2015 je naša ekipa z robotskim sistemom opravila že več kot 1.060 operacij, od tega večino, t.j. skoraj 1.000 robotsko asistiranih odstranitev za rakom obolele prostate ter nekaj deset operacij na ledvicah. Rezultati zdravljenj, ki so vseskozi nadzorovani in merjeni, so odlični in primerljivi z rezultati zdravljenj v uveljavljenih robotskih centrih po svetu. Po začetnem uvajalnem obdobju se je tako pomembno skrajšal čas operativnih posegov, ki zdaj trajajo od dveh do dveh ur in pol, izguba krvi je tako majhna, da več kot 96% bolnikov ni potrebovalo transfuzije. 85% bolnikov med operacijo in v pooperativnem obdobju treh mesecev ni imelo nobenih komplikacij, pri 12 % je prišlo do manjših komplikacij, pri 3% pa do večjih. Noben bolnik pa med operativnim posegom in v pooperativnem obdobju treh mesecev ni umrl. Do zdaj pa smo le pri enem bolniku med odstranitvijo za rakom obolele prostate morali robotsko asistirano operacijo končati na klasični način. Vodja in začetnik robotske kirurgije, Sandi Poteko, dr. med. si skupaj s timom sodelavcev prizadeva za dobre rezultate tako na področju ozdravitve raka kot tudi pri ohranjanju zmožnosti zadrževanja urina in erektilne funkcije.

stajerska 27.05.10., robot, ki operira, foto: splosna bolnisnica celje

stajerska 27.05.10., robot, ki operira, foto: splosna bolnisnica celje

Po operaciji
Zaradi natančnega in manj invazivnega načina operiranja, ki ga omogoča tehnologija robotskega sistema, si naši bolniki po operativnem posegu hitro opomorejo. Iz bolnišnice so praviloma odpuščeni drugi ali tretji dan po operaciji, čez 3 dni pa se vrnejo na pregled in odstranitev urinskega katetra ter kožnih šivov na petih vstopnih ranicah. K normalnim dnevnim aktivnostim se lahko praviloma vrnejo v dveh tednih, medtem, ko je treba nekoliko težja opravila, kot je npr. delo na vrtu in nekatere športne aktivnosti odložiti za približno 1 do 2 meseca. Težave z uhajanjem ali zaporo urina so praviloma manjše in hitreje izginejo v primerjavi z drugimi načini odstranitve za rakom obolele prostate. Po statističnih podatkih je več kot 70% vseh naših bolnikov, ne glede na lokalno razširjenost bolezni, v času enega leta od operacije kontinentnih. Zaradi večjih možnosti ohranitve živčevja, ki omogoča erekcijo, pa so boljši rezultati tudi pri ohranjanju te funkcije. Približno 60 % bolnikov, ki so pred operacijo imeli ohranjeno erekcijsko funkcijo, je ob ohranitvi nevrovaskularnega snopa (živci za erekcijo) spontano ali z uporabo zdravil doseglo erekcijo.
Kako do robotsko asistirane odstranitve za rakom obolele prostate v celjski bolnišnici
V Splošni bolnišnici Celje z robotsko asistiranim posegom odstranjujemo le za rakom obolele prostate. Sprejemamo in zdravimo bolnike iz vse Slovenije. Kontaktne podatke lahko bolniki najdejo na spletnih straneh www.robotska.kirurgija.sb-celje.si ali na www.sb-celje.si . Ker pa vseh bolnikov z rakom prostate ni mogoče zdraviti z robotsko asistirano operacijo, osebje poleg osebnih podatkov že ob prvem kontaktu potrebuje podatke o diagnozi obolenja, histološki izvid, podatke o drugih boleznih, operacijah v trebušni votlini, telesni teži in višini. Na podlagi teh podatkov namreč lahko presodi ali je metoda za bolnika ustrezna ali ne. Za robotsko asistirane operacije so najbolj primerni moški stari do 70 let z dobrim splošnim zdravjem, pri katerih je rak omejen na prostato. Sicer pa obravnavamo vsakega posameznika posebej in če obstajajo pogoji, operiramo tudi starejše od 70 let.
Prvemu kontaktu nato sledi povabilo na pregled in pogovor o možnostih zdravljenja. Čakalna doba na robotsko asistirano odstranitev rakave prostate pa se giblje med dvema in tremi meseci. Pri tem pa je treba povedati, da se diagnoza raka prostate postavi z biopsijo, po kateri je potreben 8-tedenski razpon do same izvedbe operativnega posega odstranitve rakave prostate. Biopsija s katero se odvzame material za histološke preiskave se namreč opravi skozi črevo, ki se mora do operacije zaceliti.

davincicelje5Izkušnja bolnika
Gospod A. N. z Jesenic ni imel težav, ki bi napovedovale diagnozo za rakom obolele prostate. Bolezen so mu diagnosticirali slučajno, zaradi skrbnosti njegove osebne zdravnice, ki mu je odredila preventivno merjenje PSA. Z novico se je hitro sprijaznil, skozi življenje ga namreč spremlja vodilo, da je tudi slabe strani življenja treba vzeti za svoje in iz njih izvleči najboljše. Medtem, ko je čakal na operativni poseg v Izoli, je v dnevnem časopisju bral reportažo o robotski kirurgiji v Celju. Ker je sam po duši tehnični človek, zapise o novi tehnologiji pa je bral še preden je ta prišla v Slovenijo, ga je informacija pritegnila do te mere, da je poklical v celjsko bolnišnico in se dogovoril za obisk in pregled. Že prvi vtis je bil več kot pozitiven, zato je bila odločitev o tem, da bo operacijo opravil v Celju sprejeta takoj po pogovoru z dr. Potekom. Operativni poseg je potekal brez posebnosti. V ponedeljek je prišel v Celje, v torek je bil operiran, v petek pa je že bil spet doma na Jesenicah. Po posegu ni čutil nobenih večjih bolečin, zato je bil vseskozi aktiven, prav tako ni imel težav z inkontinenco, redni pregledi kažejo, da je bolezen ozdravljena. Ko danes pogleda nazaj, hudomušno pripomni, da je marsikateri obisk pri zobozdravniku bolj neprijeten in boleč. Res je, da je Urološki oddelek nameščen v starem delu bolnišnice, kjer namestitveni standardi niso najboljši, sklene svoje razmišljanje, vendar je na oddelku toliko strokovnosti in človeške topline, ki sta na koncu edini res pomembni, da svoje odločitve ni nikoli obžaloval in jo priporoča tudi drugim.