Za urinsko inkontinenco obstaja rešitev!

Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je pogosta težava v življenju ženske, ki se z leti stopnjuje.Zaradi sramu in nelagodja težko spregovorijo o svoji težavi in se celo začnejo izogibati družabnemu življenju. Dobra novica za vse bolnice je, da tudi za to težavo obstaja rešitev, zato naj ne odlašajo ter spregovorijo o tej težavi s svojim zdravnikom.
inkontinenca-urinska
Poznamo več vrst urinske inkontinence

Najpogostejša je stresna urinska inkontinenca, pri kateri urin uhaja ob telesnih naporih, pri dvigovanju težjih bremen, kihanju, kašljanju in hoji po hribu ali stopnicah navzdol. Tovrstno inkontinenco je mogoče odpraviti s kirurškim posegom.Manj pogosta oblika uhajanja urina je urgentna inkontinenca ali čezmerno aktiven sečni mehur (PASM). Pri tej obliki urinske inkontinence ženske nenadno močno sili na vodo z ali brez uhajanja seča, med simptome pa sodi tudi pogostejše dnevno in nočno mokrenje.

Težave, ki jih povzroča PAS

PASM poslabša kakovost življenja, kajti v življenju ženske nastopijo težave pri vsakdanjih opravilih, potovanjih, spanju in spolnosti. Bolnicetovrstne težave največkrat zamolčijo, saj jim povzročajo nelagodje in zadrego. Zaradi neprijetnosti, kot je zaudarjanje, se pogosto začnejo umikati pred drugimi ljudmi – ne udeležujejo se družabnih in drugih dogodkov, izogibajo se spolnim stikom … Pri bolnicah se poveča tudi možnost poškodb – študije so namreč pokazale, da je najpogostejši razlog za zlom kolka pri starejših pravs hitenjem, ki ga povzroči urgentna urinska inkontinenca.

Pomoč za urinsko inkontinenco obstaja!

Ne drži, da za tovrstne težave ni pomoči in da je uhajanje urina sestavni del staranja. Bolnice je treba seznaniti s tem, da jim lahko pomagamo in da ni prav nobenega razloga, da bi morale trpeti in nasploh živeti dokaj nekakovostno življenje. Težava je navadno tudi v tem, da bolnice zaradi urinske inkontinence čutijo tolikšno nelagodje, da si o njej ne upajo spregovoriti ne z najbližjimi svojci in ne z zdravnikom, sajnaj bi bilo to, zlasti za starejše, nekaj, o čemer se ne govori. Po drugi strani pa se o sladkorni bolezni, ki še bolj vpliva na kakovost življenja kot inkontinenca, ljudje odkrito pogovarjajo tudi sredi trgovskega centra.

Kako odpraviti težave

Poleg nefarmakoloških ukrepov (urjenje sečnega mehurja in mišic medeničnega dna, elektrostimulacija, sprememba življenjskih navad) sta bolnicam na voljo tudi uspešno farmakološko zdravljenje in zdravljenje z zdravili. Novejšegeneracije tako imenovanih antimuskarinskih zdravil povzročajo manj neželenih učinkov (suha usta, težave z odvajanjem blata,motnje vida), ki so bili značilni za starejša tovrstna zdravila. Pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom, s katerim bosta skupaj našla najboljšo rešitev za odpravljanje težave.

Če težave niso zgolj prehodne narave in po nekaj dnevih ne minejo, ne odlašajte in obiščite zdravnika, ki bo skušal poiskati vzrok za nenadzorovano uhajanje seča in vam nudil ustrezno pomoč.